Home » Здраве » Нормален биологичен баланс – пробиотици

0


Пробиотиците (буквално преведени като „за цял живот“) са препарати, които включват живи бактериални щамове, използвани за нормализиране на биологичния баланс на червата. Различават се от лекарствата по това, че имат естествен произход. Микроорганизмите се размножават, обработват по такъв начин, че да не могат да бъдат унищожени с антибиотици.

Като се има предвид, че дисбактериозата се характеризира с промяна в обема и състава на микроорганизмите, обитаващи червата, както и намаляването на микрофлората, необходима за храносмилането, докато активно се развиват патогенни микроорганизми, правилно е да се използват био препарати, които увеличават популацията на полезните микроорганизми при лечение на дисбактериоза. За тази цел специално са създадени препарати от групите пробиотици и пребиотици. Трябва да се каже, че това са био продукти, които укрепват човешкото тяло.

Основното им свойство е регулиране на биологичното равновесие в червата. Това действие се извършва по следния начин: в рамките на всяка доза препарат има огромно количество полезни микроорганизми. Покритието на таблетките или капсулите предотвратява разрушаването на микроорганизмите от стомашния сок, тъй като тяхното покритие е чувствително само към алкалното съдържание на тънките черва. Когато полезнитебактерии достигнат червата подтискат развитието на патогенните бактерии и активно увеличават популацията на полезните микроорганизми.

Нарастващата група от полезни микроби постепенно измества патогените от червата. Нечувствителността на микроорганизмите, присъстващи в пробиотиците, към антибиотиците и антимикробните агенти прави тези препарати удобни и ефективни за лечение на дисбактериоза, предизвикана от употребата на антибиотици.
Най-подходящ е пробиотик, който съдържа повече от два щама на различни бактерии, намиращи се в червата на всеки здрав човек. Добавеният пробиотик леко намалява киселинността на червата, създавайки неблагоприятни условия за възпроизводството на патогенни микроби, както и подобряване на абсорбцията на желязо, витамин D и калций.

В случай на точно спазване на съветите на лекаря, не се наблюдават нежелани ефекти по време на ползване на пробиотици. Био продуктите, съдържащи живи бактерии оказват благоприятно влияние върху човешкия организъм, засилват защитните му сили, отстраняват появата на алергии. Дозата на пробиотиците е в зависимост от заболяването и състоянието на болния. Ориентировъчните дози, посочени в листовката към препарата, са обикновено за засилване на имунитета. При прием с цел лечение е задължителна консултацията с лекар.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows