Home » Общи » Диаманти и сертификати – прилики и отлики

0

diamonds_bannerЗнаете ли, кое е единственото място в света, където стиснатите ръце се смятат за своего рода сключен договор? Диамантената борса в Антверпен.

Белгийският град приютява „Диамантения квартал“ с площ по-малко от три кв.км. Тук диамантите се обработват, режат, полират в около 380 различни работилници, общо около 1500 компании, от 3500 заети в бизнеса търговци, брокери, хора, занимаващи се с обработката на скъпоценните камъни.

Началото поставил около 1456г. Лодевейк ван Беркен – фламандски бижутер и изобретател, който открил нов начин за шлифоване на диаманти. Техниката му включвала полиращо колело, пропито със смес от зехтин и диамантен прах. Стените на диаманта вече можело да се шлифоват симетрично, така че максимално да отразяват светлината. Този нов вид на скъпоценните камъни допринесъл за нарастващата им популярност сред аристокрацията. Много занаятчии поели към Антверпен в търсене на ново поле за уменията си.

Днес бронзова статуя на ван Беркен се издига в Диамантения квартал.

В бизнеса са заети основно евреи и индийци. Над 80% от юдеите жители на Антверпен са ангажирани в диамантения бизнес, а в исторически план основният език на работещите в областта, логично е идиш. Първата диамантена борса, създадена през 1904г. е тяхно дело.

40% от промишлените диаманти, които се използват в индустрията и са създадени по изкуствен начин, както и между 70 – 80% от нешлифованите и 50% от шлифованите диаманти в световен мащаб се продават именно в Антверпен. Зад тези проценти стоят цифрите между 23 и 29 млрд. долара годишно, които пък са 7-8% от износа на Белгия.

В бизнеса с диаманти, място за малки или прохождащи компании няма. Всичко е основано на дългогодишни традиции, утвърдени бизнес практики и семейни истории с векове назад. Пример за огромен монополист, опериращ в областта, са всепознатите Де Беерс.

Фирмата е основана от роденият през 1863г. във Великобритания Сесил Джон Роудс. Заболяването му от туберкулоза принуждава родителите му да го изпратят в Южна Африка, където един от братята му имал ферма. Веднъж Сесил видял съседско момче да си играе с особено блестящо камъче. Подобни, оказало се, могат да бъдат намерени на много места в Южна Африка. Пътят и неясен копнеж отвели младежа в Кимбърли, където наел фермата на братя Де Беерс. Оттам нататък всичко е история.

Добра история, това трябва и на Вас. Всяка фирма, уважаваща себе си и клиентите си се нуждае от такава, наред с добра репутация, която да привлича нови и нови целеви публики и потенциални клиенти.

И все пак, какво е общото между диамантите и сертификатите?

Ами просто, в Антверпен, ръкостискането на Де Беерс подписва договори – ето това е пример за добра репутация и доверие.

Нашият сертификат Коректна Фирма пък, удостоверява, че за дадено юридическо лице няма данни за отрицателни мнения в световната мрежа Интернет, където всеки изповядва доволствата и недоволствата си. Следователно компанията се ползва с доверие.

Ето как „най-добрите приятели на жените,“ според Мерилин Монро, се оказват в близка връзка с един сертификат за Коректна Фирма.

Добрата репутация е актив с непреходна стойност. От древността, та до днес.

Гаранция за това в днешни дни на европейска територия е сертификат Коректна Фирма.

 

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows