Home » Лукс » Запазване на качествата на виното при съхранение

0

Запазване на качествата на виното при съхранениеСлед като мине времето за престой на виното в бъчви и бурета, идва време то да се налее в бутилки. Самото наливане на готовото вино в бутилки не означава, че то вече няма да променя своите вкусови качества.

Физико-химичните процеси продължават в бутилките като бавно изменят вкусовите характеристики на виното с течение на времето. Каква ще е съдбата на бутилираното вино зависи от мястото и начина на съхранение.

Добрата изба, специално пригодена за съхранение на вино трябва да е тъмна и с точно определена температура. За съхранение се подготвя добро, висококачествено вино с изключителни качества. В тъмната и хладна изба, виното може да престои с години и след като отлежи достатъчно, да се превърне в ценен еликсир.

Много хора се чудят защо се налага виното да се съхранява в хоризонтално положение. Това е заради тапата – естественият корк при досег с въздуха ще изсъхне и ще започне да се рони, като така ще влоши качествата на грижливо съхраняваното старо вино. Корковите тапи са чувствителни и към влажността на помещението.

Прекомерната влажност или сухота на въздуха са неблагоприятни, затова още при строежа на избите се вземат мерки за осигуряване на постоянна влажност на въздуха. Едно от задължителните неща е да не се циментира целия под или да се облицова с плочки. Оставят се някои участъци, които се настилат с фин чакъл или други материали, които позволяват на избата да „диша“.

Корковите тапи се контролират постоянно от винопроизводителите. Състоянието им се следи и ако някоя се повреди или се забележат следи от вредители, тапите се подменят. Кой би допуснал едно хубаво вино, произведено с толкова много труд и внимание, да стане негодно заради повредени тапи?

За да няма неприятни изненади, от време на време се вземат проби за дегустация. Следи се и за наличие на необичайни миризми в избата, не се допускат шумове и се избягва изграждане на винарски изби в активни земетръсни зони.

Виното е чувствително и към темп ературата, като резките температурни разлики се отразяват зле на качествата му. Опитните винари разполагат своите изби в посока север, за да избегнат прегряване. Това е най-добрият вариант оптималната температура да се поддържа по естествен начин. За частни клиенти, винарските изби предлагат специални шкафове за вино, в които бутилките се съхраняват при оптимални условия.

Когато виното от бъчвата се разлее в бутилки, то има нужда от почивка няколко седмици преди да се консумира. Същото се отнася и след превозване и преместване на друго място. Бутилките, в които ще се налива виното трява да са чисти, по възможност нови и да нямат остатъчни миризми от други напитки.

Самата процедура трябва да се извършва много внимателно, да се спазва стриктна хигиена, като не се дава възможност на напитката да влиза в досег с въздуха. Само така може да се гарантира, че доброто вино от бъчвите ще запази качествата си след бутилирането.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows