Home » Здраве » Защо приготвяме лекарства от билки?

0

Plant
За всяка болест някъде по земята расте лек – древна мъдрост.
Защо да си правя труда да приготвям билкови лекарства, когато аптеката е в съседния блок?
От гледна точка на историята, хората си задават този въпрос през последните 100 години – може би от около 2-3 поколения. Защото в миналото не е имало аптеки. И изненадващо, предците ни не са страдали от главоболие, лошо храносмилане, газове или запек. Преди времето на «готовите хапчета» са били използвани билки и билкови екстракти, и те са помагали.
Един от най-големите проблеми на съвременната медицина е прекалената употреба на антибиотици. До такава степен сме свикнали с използването им, че се оказваме в епоха на «супер болести», устойчиви на почти всеки медикамент, познат на лекари и фармацевти. Непрекъснато се разработват нови продукти, които да намерят и унищожат вредните микроорганизми, без да се вземе предвид, че всъщност нашият организъм има собствени средства за борба с тях.
Доказано е, че клетките в организма ни се «учат» – след като веднъж вече са срещнали определен нашественик в организма ни, те го «запомнят» и следващия път го разпознават и се опитват да се преборят с него и да го унищожат. Антибиотиците пречат на нашия естествен защитен механизъм – имунната система – и я правят много по-неефективна в дългосрочен план. Какво ли ще означава това за бъдещите поколения, създадени от родители, обременени от хапчета?
Затова си задаваме въпроса защо най-големите фармацевтични компании изключват от приоритетите си разработването на лекарства на основата на билки? Отговорът е ясен – парите.
Ако прелистваме страниците в интернет, ще се натъкнем на много и разнообразни коментари за билките – че не са добре изпитани в клинични проучвания и че е рисковано да ги прилагаме. Донякъде производителите на обичайните лекарствени средства са прави – защо да се влагат милиони долари за научни изследвания в тази област, след като веднага след публикуване на резултатите, хората ще могат да приготвят лечебни препарати сами, вместо да си ги закупят, тъй като лековитите растения са на всички и не могат да бъдат патентовани.
Ако по времето на Леонардо да Винчи или Атила хората са имали главоболие, то най-вероятно те са знаели достатъчно за начините за облекчаване на болката чрез билкови отвари и мехлеми. А някои са били достатъчно добри, за да го правят само с билките, които са събирали, обработвали и използвали, при това без лаборатории за милиони долари.
Ето защо ние, съвременното поколение, трябва да отделим време, за да преоткрием ценните дарове, които растат буквално в краката ни.
Очевидно е, че не може да имаме всяка билка в нашата собствена градина, въпреки че повечето от нас – на балкона или в градинката – имат местенце за отглеждане на предпочитани и често употребявани растения. Това го правят за нас фирмите производители на билки. Големите фирми, като Биопрограма, са сертифицирани и поддържат стандарти за производство, събиране, преработка и продажба на култивирани и органични билки. Те имат грижата да ни снабдяват с качествени билки, на достъпна за всеки цена, които да можем да закупим в удобна за нас разфасовка от всяка аптека, магазин за здравословни храни или дори онлайн.
Важно е, преди да приготвим в домашни условия запарка, отвара, извлек, или дори най-обикновен чай, да бъдем информирани за произхода, качеството и годността на билките, които ползваме. В противен случай може повече да си навредим, отколкото да помогнем. Ще се изненадате от удовлетворението, което ще получите когато сами приготвите своето билково средство за облекчаване на някакъв здравословен проблем. Здравето е ваше и вие най-добре може да се грижите за него.
Затова, преди да започнете да прилагате някоя билка, е важно да знаете, че в някои случаи има противопоказания за употреба на билкови лекарства.
Това се отнася най-вече за бременните или кърмещи жени, както и жените, които се опитват да забременеят – те трябва да бъдат сигурни, че знаят какво правят или да не използват лекарства на билкова основа. Ако сте болни или редовно приемате лекарства, е по-добре да се консултирате с лекуващия ви лекар, преди да включите нещо ново. Хората със сенна хрема или с алергия към някои растения трябва да бъдат особено внимателни. Растенията имат големи семейства, с много представители, някои от които не са добре проучени като част от тези семейства. По тази причина склонните към алергия трябва да ги прилагат след консултация с фитотерапевт. Не трябва да се дават билкови лекарства на малки бебета, освен ако педиатър не го е препоръчал.
Не използвайте прекалено големи количества билки и билкови лекарства – това не е необходимо, за да сте здрав.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows