Home » Здраве » Имат ли хранителна стойност сушените билки и подправки?

0

Herba-basilici

Много често се чудим до каква степен сушените билки и подправки губят своята „сила” при изсушаването. Дали имат същите хранителни и лечебни свойства, като пресните, или са подходящи само за аромат?

Зависи от това за кои билки и подправки говорим и какво точно имаме предвид.

Канелата, например, се консумира само в сушена форма, но е доказано, че приемане на канела на прах след хранене може да помогне за балансиране на кръвната захар.

Джинджифилът може да се използва като пресен корен или като сух прах, но така или иначе, доказано е, че има противовъзпалителни свойства. Същото важи и за чесъна, и лука.

Сушени подправки като карамфил, канела и черен пипер имат високи ORAC* стойности, които показват, че може да се приемат като източник на антиоксиданти. Една чаена лъжичка от тези подправки е сравнима с една порция от боровинки или ягоди.

Ясно е, че в сушените билки и подправки има много полезни хранителни вещества.

Но каква е разликата между пресни и сушени билки?

Когато става дума за пресни билки, някои хранителни вещества и вкусови съединения неизбежно ще бъдат загубени в процеса на сушене, допълнително качеството им ще намалее по време на съхранението им. Но това не означава, че сушените билки са безполезни.

Ако сравним в хранително отношение пресни и сушени билки, то:

30 грама пресен босилек осигурява: 30% от DV – дневната стойност – на витамин А, 145% на витамин К, 8% на витамин C. Той съдържа 88 мг омега-3 мастни киселини и има ORAC стойност от 1200 г.

Една супена лъжица сушен босилек (което е приблизително същото количество) предоставя само 5.6% (281.24 IU) от витамин А, но 48.01 мг или 60 % от витамин К, 1.84мг или 3.1% от витамин С, 12.68  мг или3.2% магнезий, 1.28 мг (7.1%) желязо, 63.40мг или 6.3% калций. Той има само около 33 мг омега-3 мастни киселини и 13.2 мг омега-6 мастни киселини. Очевидно, доста се губи при процеса на сушене, въпреки че почти половината от необходимото количество на витамин К за ден не е за пренебрегване. А и да не забравяме, че с течение на времето сушеният босилек е загубил част от полезните си свойства. Индикаторът** му за баланс на хранителните вещества е 84.

Тази билка се отглежда най-вече за използване като подправка в готвенето. При готвене с пресен босилек той трябва да се добави най-накрая (непосредствено преди сервирането), в пртивен случай вкусът и ароматът ще се загубят. Употребява се най-вече при доматени ястия, яйца, риба и италианска кухня. Сушеният босилек, стрит на прах, е много подходящ при зеленчукови супи, картофени яхнии, ястия с боб и леща.

Като лекарствено средство едно от най-честите му приложения е под формата на чай. 1 чаена лъжичка сушен Босилек се запарва на чаша вода и се приема вечер преди лягане. Така се усвояват добре високото съдържание на магнезий и калий. Магнезият подпомага отделянето на натрупаните течности в организма (като диуретик), калият помага при мускулни крампи (проблем, който имат много жени с МС). Смята се, че босилекът стимулира храносмилането, затова се използва при отделяне на газове в стомаха (метеоризъм) и като противомикробно средство.

И въпреки загубата на определени хранителни вещества, ORAC стойностите на сушения и пресния босилек са близки, което означава, че и двете форми са значителен източник на антиоксиданти.

 

* ORAC – Radical Absorbent Capacity (Капацитет за абсорбиране на кислородни радикали) – скала, разработена от Американския щатски департамент по земеделието (USDA) за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни растителни храни. Използва се за сравняване на различните хранителни източници и тяхната полезност като източник на антиоксиданти.

** Nutrient balance indicator – този символ дава визуално представяне на силните и слабите страни на храните, като всеки цвят представлява различни хранителни вещества. Диетичните фибри са оцветени в зелено, протеините са в  синьо, витамините са в лилаво, минерали бяло, а в жълто се представят група често „свръх” консумирани  хранителни вещества: наситени мазнини, холестерол и натрий. Този рейтинг е относителен показател за това колко пълноценна е храната по отношение на тези хранителни вещества. Макар че малко (ако има такива) индивидуални храни осигуряват всички основни хранителни вещества, този индикатор за баланс може да ви помогне да приготвяте ястия, които са хранително балансирани и пълноценни.

 

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows