Home » Килими » Килими от вискозна коприна

0

Килимите от вискоза са достойна алтернатива на скъпите персийски килими от коприна. Вискозата е изкуствено влакно. Произведена през 1905 година в Англия. Тя предхожда синтетичните влакна. Нейното производство в промишлен мащаб отнема сравнително кратко време. По химичен състав вискозата не се отличава от целулозата.

Чрез редица химични реакции от целулоза се получава вискоза – тя е възстановена (регенерирана) целулоза. Здравината на вискозните влакна се увеличава чрез допълнителна механична обработка – изтегляне, усукване. Влакната от вискоза се режат и изпридат повторно – получава се щапелно влакно.

Вискозата изглежда много “естествено” в сравнение с другите изкуствени и синтетични влакна. Тя е много подобна на коприна. Съвсем естествено се е наложило името й – вискозна коприна. Вискозната коприна има естествен блясък, специфична мекота, дълъг живот, лесно се боядисва в трайни, красиви цветове. Тези качества на вискозата я правят много подходящ материал за производство на килими.

Килими, които са направени от вискозна коприна, не предизвикват алергии, лесни са за почистване, цветовете са устойчиви и трайни. В същото време, вискозната коприна е много по-достъпна в сравнение с естествената коприна и като материал и като продукти направени от нея. От вискозна коприна се правят килими, както модели по подобие на персийските, така и съвременни модерни модели, които подхождат на интериора на съвременния дом.

Тези килими, като качество на изработката не отстъпват на ръчно изработените персийски килими от коприна. Например в Белгия, машинно се произвеждат килими от вискозна коприна с до един милион възли на квадратен метър и височина на купчината до 6,25 mm. По тези показатели, вискозните килими надминават и най-скъпите ръчно изработени персийски килими от коприна.

Такива килими, изработени от вискозна коприна, могат да са истинско украшение на пода, на стената или като дамаска на красиво изработени мебели от естествено дърво. Днес, луксозния персийски килим от коприна, може да бъде заменен с по-достъпния вариант: машинно изработен килим от вискозна коприна.

comment closed

download stellar phoenix photo recovery windows