Home » Здраве » Котешка стъпка − Clinopodium Vulgare − как ни помага?

0

Herba Clinopodium VulgaБилката е известна още като Una de Gato, а у нас и като черновръх. Използва се традиционно в перуанската медицина срещу широк спектър от здравословни проблеми, особено храносмилателни оплаквания и артрит, за лечение на рани, проблеми със стомаха, рак и др. Растението едва наскоро привлече вниманието на западните фитотерапевти и изследователи, но в българското лечение с билки е използвано отдавна. Цветът представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка, откъдето идва и името на билката. Разпространена е из цялата страна, особено в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите. Днес, котешка стъпка се превърна в една от най-продаваните билки в САЩ и целия свят.
От 1970 г. насам, са били проведени редица проучвания и изследвания от учени в Перу, Германия, Австрия, Англия и други страни, за да се разбере повече за мощните лечебни свойства на това растение. Котешката стъпка, подобно на хинина, който е бил открит през седемнадесети век в кората на перуанско хининово дърво, привлече интереса на целия свят.
Най-голямо внимание е отделено на група алкалоиди оксиндола, намерени в кората и корените на растението, като е било установено, че имат биологична активност и подпомагат симулирането на имунната система. Именно тези седем различни алкалоиди са признати от медицината, че имат лечебни свойства, и могат да се прилагат за най-различни медицински цели. За най- имунологично активен алкалоид се смята Изоптероподин (Изомер А), който увеличава имунния отговор на тялото и действа като антиоксидант, за да помогне на тялото да се освободи от свободните радикали. Съединения, открити в котешката стъпка, може също така да се използват в борбата с вируси, бактерии и други микроорганизми, които причиняват заболяване, за предпазване на здравите клетки да станат ракови.
Предполага се, че екстракт от Котешка стъпка оказва пряко анти-пролиферативна (пролиферативен − който се размножава чрез пролиферация/пъпкуване) активност на MCF7 (ракови клетки на гърдата). Това е довело до използването й като допълнително лечение на рак и СПИН, както и други заболявания, които може да повлияят отрицателно на имунната система. В допълнение, наличието на гликозиди, проантоцианидини и бета ситостерол помага за антивирусна и противовъзпалителна подкрепа за тялото. Тези алкалоиди също оказват благоприятен ефект върху паметта. Котешка стъпка се счита за изключително мощен инхибитор на TNF-алфа цитокини.
Тази билка, с нейните противовъзпалителни свойства, може да помогне за облекчаване на артрит, подагра и други възпалителни проблеми. Изглежда, основният механизъм на противовъзпалително действие е имуномодулация чрез подтискане синтеза на TNF-алфа цитокини.
Котешка стъпка може да се използва в подкрепа на чревната и имунната система на тялото, като подпомага прочистването на целия стомашно-чревен тракт. Хора с чревни разстройства, включително колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, често я приемат.
При едно проучване, доброволци, които вземали Котешка стъпка в продължение на 8 седмици, показали подобрение във възстановяването на ДНК.
Лечебното растение често може да бъде приемано в съчетание с други “имунни” билки със сходни лечебни свойства, като например Ехинацея, и може да се използва за:
* подкрепа на организма при простудни заболявания, както и при остри и хронични възпалителни процеси. Чай „Имунпро“ на Биопрограма съдържа билки, които стимулират имунната система, кръвообращението и обмяната на веществата; подобряват състоянието на дихателната и храносмилателната система; укрепват съединителната тъкан;
* намаляване на болката и възпалението при ревматизъм, артрит и други видове възпалителни проблеми;
* подпомага заздравяването на рани;
* да бъде полезна за лечение на стомашни язви и чревни оплаквания;
* оказва помощ за облекчаване на хронични болки;
* повишава имунитета чрез стимулиране на имунната система;
* помага в борбата с вирусни и гъбични инфекции, като херпес и Кандида албиканс.
* има противотуморни и противоракови свойства, като потиска образуването на ракови клетки; при различни туморни образувания (на простата, на гърдата) 1 супена лъжица от Котешка стъпка на Биопрограма се залива с 250 мл. вряща вода и се вари 4-5 мин. Приема се 2-3 пъти дневно по 1 чаена чаша от отварата.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows