Home » Здраве » Лечебни билки и как те ни помагат

0

Herbs 2Билки и билкови лекарства са били ползвани за лечение на заболявания и здравословни проблеми в продължение на векове и все пак, дори и днес, когато е известно много повече за тях и техните лечебни свойства, много хора ги приемат като шарлатанство. А голяма част от медицинския свят би предпочела да използваме само търговски лекарства за лечение. Въпреки това, има много предимства в използването на билки, когато е възможно, вместо на фармацевтични средства.

Фармацевтичните компании извличат от билките това, което те смятат за активна съставка. Те я изолират и след това я смесват със синтетични вещества. За съжаление, това може да доведе до едно много мощно, но небалансирано лекарство. И това си проличава, когато се получат нежелани странични ефекти. Клиничните изпитания за лекарства се извършват върху избрани пациенти и за най-много две години. От друга страна, лечебните растения и билки са били изпробвани и тествани в продължение на стотици години. Те са добре известни със своята ефективност при лечение на много заболявания.

Помислете какво лекуване бихте предпочели – химическо или билково?

Билковите средства за защита могат да стимулират имунната система, да повишат устойчивостта на организма към инфекции, да подпомогнат лечението на алергии и за цялостно повишаване и подновяване жизнеността на тялото. В продължение на векове, растителни лекарства са били използвани в подкрепа на общото здраве, жизненост, както и продължителността на живота.

Някои по-известни лечебни растения:

 • § Канадски жълтокорен – известен със своите антибиотични свойства.
 • § Лайка – използвана за облекчаване на стомаха, успокояване на нервите, борба с инфекциите, ускорява заздравяването и предотвратяване на язви.
 • § Чесънът е силен естествен антибиотик – нарязан или сдъвкан. Той помага за намаляване на холестерола и риска от сърдечни атаки, тъй като предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Също така има анти-вирусни свойства.
 • § Жен-шен се употребява за увеличаване на издръжливостта, за осигуряване защита на черния дроб от вредни вещества, както и за стимулиране на имунната система.
 • § Вратига се прилага, за да помогне за предотвратяване на мигрена.
 • § Ментата осигурява облекчение в храносмилането – при лека коремна болка, метеоризъм и диария и се използва за защита срещу различни видове кожни инфекции.
 • § Зарастличе оказва помощ за растежа на нови клетки и помага за лекуване на рани, тъй като съдържа алантоин.
 • § Сената е силно слабително, но вкусът е наистина ужасен. Ето защо се препоръчва да се взема търговски продукт или тинктура. Вземете само толкова, колкото се посочва в опаковката, за да предотвратите появата на коремни болки.
 • § Женско биле се употребява за облекчаване на язви и успокояване на възпалено гърло. Бъдете внимателни да не приемете големи количества от него, тъй като това може да бъде вредно.
 • § Глухарчето помага за облекчаване на предменструалното подуване на корема и има противовъзпалителни свойства.
 • § Листа от малина широко се използват за лечение на проблеми с матката, сутрешното гадене и за предотвратяване на спонтанен аборт по време на бременност.

Голямото предимство на билките е, че те лесно стават естествени домашни билкови лекарства. Щом заври водата и вие имате вашия начин да създадете свои собствени билкови средства за защита. Не са необходими специална техника или сложни инструкции, а и може да спестите средства. Лесно можете сами да направите лосиони, чайове, ободрителни напитки и тинктури.

Билковите чайове са известни със своите успокояващи и лечебни свойства, осигуряващи ползи за здравето като: детоксикация на организма, прочистване на дебелото черво и успокояване състояния на тревожност. На второ място след водата, чаят е най-често консумираната напитка света. Всички видове чайове, включително зелени, черни и червени, имат антиоксидантни свойства, заради полифенолите, които съдържат. Билковите чайове се считат за едни от най-полезнитв видове билкови добавки. Много от билките, изброени по-горе, може да се приготвят на чай.

Така че, ако предпочитате естетсвеното, един от най-добрите начини да започнете е като разберете повече за билките и лечебните растения и как да проведете ваше собствено лечение в дома си. Сигурни сме, че ще го намерите много удовлетворяващо.

comment closed

download stellar phoenix photo recovery windows