Home » Здраве » Мента – защо от Биопрограма?

0

mentaАко имате синдром на раздразненото черво – познат повече като колит – състояние, което лекарите обикновено намират трудно за лечение, защо не започнете с едно лекарство, което е природно и обикновено е ефективно, да не говорим като цяло много по-малко скъпо, отколкото лекарствата с рецепта? Запарете си чаша чай от мента, за да се насладите на ползите за организма, които носи тази билка.
От векове чаят от мента е познат като изпитано средство за някои разстройства на стомаха. В Европа, където някои здравни застраховки освен за конвенционални медикаменти, възстановяват разходи за алтернативна медицина, чаят от мента е бил обект на специализирано клинично изпитване. Проведените научни изследвания са установили, че чай от мента е добре да се приема при лека коремна болка, метеоризъм и диария. По-добре е да знаете за какво става въпрос, разбира се, тъй като коремната болка е симптом на много и различни състояния, някои от които изискващи спешна медицинска помощ. Но ако сте били диагностицирани със синдром на дразнимото черво (IBS), дори лекарят може да ви препоръча чай мента.
Подобно на повечето други билки, ментата е полезно в умерени количества и вредна, ако се прекали с нея.
Танините в чая (в листата се съдържат около 6-12%) пречат на усвояването на желязото от храната, което е добре, ако имате хемохроматоза (заболяване с повишено натрупване на желязо в организма) и не толкова, ако страдате желязо-дефицитна анемия. Мъжете, които пият големи количества чай мента (повече от 2 литра на ден) могат да изпитат понижава нивата на тестостерон. Жените, които използват мента чай като душ могат да страдат от контактен дерматит.
Можете да изплакнете кожата с малко топъл (не горещ) чай мента като допълнителна мярка за защита срещу различни видове кожни инфекции, включително MRSA (резистентни на метицилин стафилококови инфекции, които не могат да се лекуват с обикновени антибиотици).
Хубаво е на ден да се пие по около 5 чаши (1,2 литра) чай мента за прочистване на храносмилателните пътища.
Как да си приготвим сами чай мента? 1-2 препълнени чаени лъжици листа се заливат с 250 мл. вряща вода и запарва за 3 до 5 минути. Така ще се извлече полезното етерично масло.
Какво прави чаша чай мента на Биопрограма толкова специална? Това, че po-голяма част от билковите суровини са собствено производство на фирмата, тъй като тя разполага с много посевни площи. Политиката на “Биопрограма” е обвързана с опазването на околната среда и производството на екологично чисти продукти и не сa използвани пестициди, хербициди, торове или други химикали. Фирмата е сертифицирана от немска институция като производител на екологично чисти билкови чаеве. Биопрограма с любов е отгледала всяко едно листенце, стръкче мента в своите бази в Богданица и Богдан. Знае се кога е произведена, събрана, преработена и приготвена или под формата на готови пликчета чай Мента или под формата на билка, в удобна разфасовка за аптечната мрежа. Чаят Мента е изключително популярен, както у нас, така и в цяла Европа със своя специфичен вкус и аромат. Той действа ободряващо и е особено полезен при простудни заболявания. Опакованата в двуслойни хартиени пликове мента има по-голяма трайност и по-добро съхранение.
От Биопрограма с любов за вас…

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows