Home » Здраве » Невен − лечебни свойства

0

Flores-Calendulae-officinalИмена: Calendula Officinalis; градински невен.
Цветчета от невен или гърненца с растението са били използвани за медицински цели още през 12-ти век. Невенът по произход е от средиземноморските страни, но сега се отглежда като декоративно растение в целия свят. Това не е същото едногодишно растение, което често хората отглеждат в градините си.
Невен съдържа големи количества флавоноиди (антиоксиданти на растителна основа) които защитават клетките от увреждане от нестабилните молекули, наречени свободни радикали. По-известните са: календулин, сапогенин, каротин, също и витамин С и слузни вещества.
Растението се използва за борба с възпаления, вируси и бактерии.
Традиционно, в миналото невен е бил използван за лечение на стомашно разстройство и язви, както и за облекчаване на менструални болки, но няма научни доказателства за това. Днес, растението често се използва локално − чрез поставяне върху кожата.
Тази билка е показала, че може да се използва за по-бързо лечение на рани (по всяка вероятност чрез увеличаване на притока на кръв и кислород към засегнатата област), с което помага на тялото при израстването на нова тъкан. Изсушени листа невен се използват в тинктури, мехлеми и за промивка при лечение на изгаряния, натъртвания и порязвания, както и незначителни инфекции. Билката също така е показала, че може да се прилага за предотвратяване дерматити или възпаление на кожата при пациенти с рак на гърдата по време на лъчева терапия.
Описание на растението:
Невенът е едногодишно растение, което вирее в почти всяка почва, но обикновено може да се намери в Европа, Западна Азия и Съединените щати. Той принадлежи към същото семейство като маргаритките, хризантеми и амброзия. Разклонените стъбла растат на височина от 30 до 60 см, и то цъфти от ранна пролет до падане на сланите. Оранжево-жълтите листенца от цветето се използват за лекарство.
Използвани части:
Изсушените листа на растението се използват за медицински цели.
Използване за медицински цели и приложения:
Днес, невенът обикновено не се приема през устатата. Изключение е, когато се използва в изключително малки количества в хомеопатични препарати. Билката обикновено се прилага локално върху кожата.
* Изгаряния, порязвания и натъртвания.
Тинктури, мехлеми и промивки с невен често се прилагат върху кожата при изгаряния, натъртвания и порязвания, с цел по-бързо лечение, и за да се борят с незначителните инфекции, които те причиняват. Крем с невен се използва също за лечение на хемороиди.
Професионалните хомеопати често препоръчват използване на мазила с невен, за да се лекува изгаряния от първа степен и слънчеви изгаряния.
* Дерматит.
Някои данни показват, че невен може успешно да помогне за предотвратяване на дерматит − възпаление на кожата − при пациенти с рак на гърдата, които са подложени на лъчева терапия, в сравнение с други лосиони. Проучването не е било по метода „double-blind”, което означава, че жените са знаели дали използват невен или друг лосион.
* Инфекция на ухото (отит).
Капки за уши, съдържащи невен понякога се използват за лечение на ушни инфекции при децата. Няколко научни изследвания са потвърдили, че нямат странични ефекти.
Налични форми:
Може да се използва под формата на тинктури, течни екстракти, настойки, мазила и кремове с пресни или сушени листчета.
Тези продукти винаги трябва да бъдат защитени от светлина и влага, и не трябва да се използват след 3 години съхранение.
Как да го приемаме:
* Деца.
Използва се само под формата хомеопатични препарати за деца, след консултация с лицензиран хомеопат.
Невен може да се прилага върху кожата под формата на 2-5% маз.
* Възрастни.
* запарка: 1 чаена лъжичка (5-10 грама) сушени цветчета в 250 мл вода, престоява 10-15 минути, пие се 2-3 чаши на ден;
* екстракт (1:1 в 40% алкохол): 0.5-1.0 мл 3 пъти на ден;
* тинктура (01:05 в 90% алкохол): 5-10 капки (1-2 мл) три пъти на ден;
* маз: 2-5%; прилага се 3-4 пъти на ден, ако е необходимо.
Предпазни мерки:
Използването на билки е уважаван подход за укрепване на организма и лечение на болестите. Лечебните растения, обаче, могат да предизвикат странични ефекти и може да си взаимодейства с други билки, хранителни добавки или лекарства. Поради тези причини, трябва да вземате билки внимателно, желателно след консултация с лекар или натуропат.
Счита се, че невенът е безопасен за използване върху кожата. Не бива да се прилага върху открити рани без лекарски контрол. Хората, които са алергични към растения от рода на маргаритка или семейство сложноцветни, включително и хризантеми и амброзия, също могат да имат алергична реакция и към невен (обикновено под формата на кожен обрив).
Бременни и кърмещи жени не трябва да използват невен. На теория, растението може да попречи на зачеването, така че двойките които се опитват да забременеят, не трябва да го използват.
Възможни взаимодействия:
Няма научни данни за взаимодействие между невен и конвенционални или билкови лекарства. На теория, приеман орално, може да взаимодейства със следните лекарства, така че се консултирайте с вашия лекар преди комбинирането на тези лекарства с невен:
* успокоителни;
* лекарства за лечение на високо кръвно налягане;
* лекарства за лечение на диабет.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows