Home » Услуги » Посвещаване на Бога – кръщене

0


Тайнството кръщене съществува отдавна, това е посвещаване на човешката душа на Бог, начало на нейния живот с Христос. Човек чрез това тайнство се ражда отново.

След завършване на това тайнство човекът става член на православната църква. Той може и е добре да участва в останалите тайнства на църквата, да посещава периодично богослуженията. В миналото са се кръщавали хората когато могат съзнателно да се отрекът от зли духове и да дадат своето обещание за съчетаване с Иисус Христос. Сега е прието да се кръщават децата докато са малки. За предпочитане е да са около годинка – две, за да понесат по-лесно присъствието на хора, обстановката в храма.

За съжаление понякога се налага да се кръсти бебе, което е болно и има опасност за живота му. Душата на кръстеното дете ще бъде спасена след смърта. Младенеца не може самостоятелно да прочете символа на вярата и да се отрече от зли духове. Това ще се направи от кръстника.

Обикновено в църковната практика е прието преди кръщенето да се поговори със свещеника. За целта родителите на детето трябва да изберат храм, в който ще се проведе ритуала. След това да разговарят със свещеника, за да се уточнят всички изисквания около самото тайнство. В хода на разговора свещеникът трябва да се увери, че кръстниците са истински християни и са достойни хора за да напътстват новото християнче. Кръстникът е този, който трябва да се грижи за духовното израстване на младенеца. Бъдещият приемник трябва да се запознае с основата на православната вяра, да знае Кой е този Христос, какво Той е направил за спасяването на човечеството. Важно е да знае житието на Богородица. Детето трябва да знае кога се празнува в чест на светеца на когото е кръстен, а то ще празнува своя имен ден. Да познава житието на своя светец.

Мястото за кръщене се избира от родителите. Те се съобразяват с големината на храма и колко гости ще влязът в него. Избира се подходяща дата за изпълнение на тайнтвото. Родителите трябва предварително да знаят продължителността на кръщенето, защото не всички гости ще дойдат в храма. Така те могат да поканят гостите в определен час на мястото за почерпка.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows