Home » Здраве » Чудото на Зеления чай

0

Green teaДревна китайска поговорка казва: „По-добре да бъдеш лишен от храна за 3 дена, отколкото от чай за един.”
Има ли друга храна или напитка, която да помага така на организма както зеления чай?
Повече от 4000 години китайците, познавайки терапевтичните свойства на зеления чай, го използват за лечение на почти всичко – от главоболие до депресия.
Днес, научни изследвания, проведени не само в Азия, осигуряват доказателства за ползата от пиенето на зелен чай. Резултатите, получени при изследване, проведено в Китай през 1994 г. показват, че пиенето на зелен чай намалаява риска от рак на хранопровода с почти 60%. Заключението е, че някои от съставките на зеления чай спират растежа на раковите клетки. Други изследвания показват, че редовното му приемане намалява нивата на холестерола, подобряват съотношението “добър” – “лош” холестерол.
Да обобщим заболяванията при които се счита, че пиенето на зелен чай може да бъде полезно: рак, ревматоиден артрит, високи нива на холестерола, заболяване на сърдечно-съдовата система, инфекции, понижаване на имунитета.
Какво прави зеления чай толкова специален?
Тайната на зеления чай се крие във факта, че той е богат на полифеноли, наречени “катехини”, по-точно епигалокатехин галат. Епигалокатехин галат е мощен антиоксидант. Освен че забавя растежа на раковите клетки, той ги и унищожава без да уврежда здравите тъкани. Той е ефективен и при намаляване на нивата на холестерола и образуването на кръвни съсиреци. Последното добива особено значение, когато се счита, че тромбозата (образуване на анормални кръвни съсиреци) е водеща причина за сърдечни пристъпи и инсулт.
Според учените, съществува връзка между т.н. „Френски паадокс” и ефекта от пиенето на зелен чай.
В продължение на години, изследователите били озадачени от факта, че въпреки консумация на храна, богата на мазнини, французите имат по-нисък брой на сърдечно-съдови заболявания, отколкото американците. Отговорът бил намерен в червеното вино, което съдържа ресвератрол – полифенол, който ограничава негативните ефекти от тютюнопушенето и хранене, богато на мазнини. В проучване, проведено през 1997 г., изследователи от университета в Канзас установили, че епигалокатехин галат е два пъти по-мощен от ресвератрола, което може да обясни защо броят на сърдечно-съдовите заболявания сред японските мъже е доста нисък, въпреки че около седемдесет и пет процента са пушачи.
Защо другите китайски чайове не са толкова здравословни и нямат толкова полезни качества? Зелен, оолонг и черен чай – всички се приготвят от листата на растението Camellia Sinensis. Това, което отличава зеления чай, е начина, по който той се обработва. Приготвя се единствено от листата на чаения храст, които по време на обработката са подложени на минимално окисляване, което позволява на съединения като епигалокатехин галат да се запазят. От друга страна, черният и оолонг чай се приготовляват от ферментирали листа, което води до преобразуване на епигалокатехин галат в други съединения, които не са толкова ефективни в превенцията и борбата с различните болести.
Други предимства.
Нови данни сочат, че зеленият чай може да помогне дори на тези, които спазват диета. През ноември 1999 г., American Journal of Clinical Nutrition публикува резултатите от проучване в Университета в Женева, Швейцария. Изследователите са открили, че мъжете, на които били дадени комбинация от кофеин и екстракт от зелен чай изгарят повече калории, отколкото тези, на които са били дадени само кофеин или плацебо.
Зеленият чай може да помогне дори за предотвратяване на кариес! Точно както способноста му да унищожава бактерии може да помогне за предотвратяване на хранително отравяне, така той може да убие бактериите, които причиняват зъбна плака. Междувременно, продукти за кожата, съдържащи зелен чай – от дезодоранти до кремове – започват да се появяват все повече на пазара.
Вредно действие?
Към днешна дата, единственият отрицателен страничен ефект, за който има данни, от пиенето на зелен чай е безсънието. Това се дължи на факта, че съдържа кофеин. Въпреки това, зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето – една чаша чай има около 35-40 мг. кофеин, в сравнение с над 110 мг. в чаша кафе.
Колко зелен чай трябва да се пие?
На този въпрос има толкова много отговори, колкото изследователи има, изучаващи естествените свойства на зеления чай. Например, списание „Билки за здраве” цитира японски доклад, посочващ, че мъжете, които приемат десет чаши зелен чай на ден се предпазват от рак в продължение на три години повече от мъжете, които пият по-малко от три чаши на ден (в три чаши зелен чай има приблизително 240-320 мг полифеноли). Междувременно, проучване на Western Reserve University в Кливланд заключи, че пиенето на четири или повече чаши зелен чай на ден може да помогне за предотвратяване на ревматоиден артрит или да намали симптомите при индивиди, които вече страдат от болестта. Японски учени в Saitama Cancer Research Institute откриха, че има по-малко повторение на рак на гърдата и заболяването се разпространява по-бавно при жени, които изпиват пет или повече чаши зелен чай дневно.
Как се приготвя?
Много лесно – запарвате чаша вода (до 85-90 градуса), слагате вътре 1 пакетче Зелен чай или Зелен чай с лимон на Биопрограма, оставяте да престои 2-3 минути и готово… имате перфектната чаша чай.
За тези, които имат недостатъчно добро кръвоснабдяване, има Гинкозен – готова комбинация от зелен чай и гинко билоба. Съчетанието им засилва тяхното антиоксидантно действие, подпомага кръвоснабдяването на мозъка, повишава концентрацията и паметта.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows