Home » Обзавеждане, Услуги » 14 правила за наемане апартамент под наем в София

0

Искате да имате апартамент под наем в София, но никога досега не сте го правили? Ето няколко съвета, откъде да започнете, какво да попитате наемодателя, какво да подпишете.

Какво трябва да се направи?

1. Отидете на сайта: www.ues.bg. Сортирайте рекламите по регион, цена, брой стаи, така че да не е нужно да разглеждате хиляди апартаменти, които не ви подхождат.

2. Рекламата може да бъде поставена от името на собственика, частен посредник или агенцията. В последните два случая бъдете готови да платите комисионна в размер на % от наемната цена. Проверете възможностите да се свържете с избраните.

3. Обадете се или пишете на посочените контакти, разберете на кой етаж е ако е апартамент или броя етажи, ако става дума за къща. Проучете и как стоят нещата относно електроснабдяване и водоснабдяване, дали на входа има портиер и кой ще плаща за услугите му.

4. Уговорете среща. Ако апартаментът ви е харесал. Проверете каква наличност от мебели, обзавеждане и оборудване се отдава под наем с апартамента и какво трябва да си набавите.

5. Съгласете се, ако собственикът, желае да замени поне входната ключалка. В случай, че вие го направите уговорете се да дадете ключ от новата ключалка на собственика.

6. Подпишете договора за наем. В него задължително трябва да се посочват задълженията и правата на страните, срокът на лизинга, размерът на месечното плащане, всички мебели и тяхното състояние (нови или употребявани). Най-вероятно, освен първия месец, от престоя в апартамент наем софия, ще трябва да оставите депозит за мебели и оборудване или да платите за няколко месеца напред.

7. Проверите дали собственикът има дългове за сметки за комунални услуги или телефонни сметки. В договора не забравяйте да посочите показанията за вода и електроенергия. Направете справка до датата на сключване на договора.

Какво не трябва да се прави при апартамент под наем – София

1. Не бързайте да позвънявате на първата реклама. Разгледайте всички оферти, сравнете цени и условия.

2. Не гонете най-евтината оферта. Най-вероятно апартаментът ще е погрешен: или с недобри собственици или комшии. Има риск да сте попаднат в ръцете на измамници.

3. Не плащайте комисионната на брокера предварително. Такава се плаща в деня на подписване на договора за наем.

4. Проверете всички налични документи. Не подписвайте договор за наем и не давайте пари предварително, ако не са ви представил документите за собствеues6ност. Такива може да са удостоверение за собственост, квитанции за плащане на комунални сметки и др. Вижте по възможност да са в оригинал, не ксерокопия.

5. Не се съгласявайте на сделка, ако апартаментът е нает, чрез пълномощник. В случай, че имате съмнения, относно автентичност или друго.

6. Не подписвайте договор за апартамент наем София, ако имотът е притежание на няколко собственика и само един от тях присъства на събранието. Наемането на апартамент, изисква съгласието на всички собственици.

7. Ако сте харесали апартамента, но нямате пълната сума за наем, оставете депозит. Не забравяйте да съставите разписка, в която да посочите личните данни на двете страни по сделката.

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows