Home » Здраве » Останете здрави с тези 5 билки

0

immune-system 1Всяка година грипният сезон се оказва истинско чудовище. Лекарите отбелязват, че вирусите започват да циркулират по-рано, отколкото в миналото, и проправят път за един период, изпълнен с треска, кихане и подсмърчане. За щастие, може да укротите „звяра” чрез подсилване на имунната ви система, като използвате някои билки. От друга страна, ако вирусът ви повали, тези растения могат да помогнат да подобрите състоянието си по-бързо.
Научни изследвания са установили, че следните пет били могат да бъдат особено ефективни в борбата с болестите. Те могат да се варят като билкови чайове или да бъдат взети под форма на хранителна добавка.
Мащерка се използва като отхрачващо средство при кашлица. Дръжте сушена мащерка под ръка в случай, че се разболеете или имате грип, или обикновена настинка. Мащерката отдавна е известна като отхрачващо средство, което спомага за изчистване на дробовете по-бързо, така че да се почувствате по-добре по-рано. Може да я сварите като билков чай – накисвате 2 чаени лъжички мащерка в чаша вода за 10 минути, както и да използвате готовите пакетчета чай Мащерка на Биопрограма. Или да си направите парна баня: поставете шепа сушени листа от мащерка или няколко капки етерично масло в съд с гореща вода и се наведете над купата, като покриете както главата, така и купата с кърпа. Вдишването на парата ще помогне да се „откърти” задържаната слуз в дробовете.
Корен Женско биле съдържа съединение, наречено глициризин, за което е установено, че има доста силен антивирусен ефект срещу сериозни заболявания като HIV и ТОРС (остър респираторен синдром). Редица изследвания са открили, че корен от Женското биле може да се пребори с грипа, включително щамове на вируса на птичия грип. В аюрведическата медицина, растението се използва също и като отхрачващо средство. Редица компании правят добавки и чайове с корен Женско биле, но ако използвате такива, бъдете сигурни, че те съдържат действителните Женско биле – много продукти (често бонбони с Женско биле) не съдържат билката, а вместо нея има семена от анасон, който има подобен вкус. Също така се консултирайте с лекар или фармацевт, ако приемате някакви лекарства, тъй като е било установено, че женско биле взаимодейства с някои лекарства.
Чесънът стимулира имунната ви система. В едно проучване от 2001 г., доброволци, които вземали всекидневно добавка чесън са били по-малко склонни да се простудят от доброволците, приемащи плацебо, и дори когато приемащите чесън са се разболяли, те по-бързо се възстановявали. Можете да получите същите ползи от сдъвкването на една скилидка чесън веднъж дневно за профилактика или два пъти на ден, за да се подобрите по-бързо при настинка или грип. Смесете накълцаната скилидка чесън с малко мед, ако миризмата е твърде тежка за вас. Не е ясно дали добавянето на повече чесън по време на готвене дава същата защита, но ако обичате вкуса, можете да добавите повече, за да си приготвите рецепти, докато евентуално да подсилят имунната ви система.
Ехинацея. Редица проучвания са доказали, че ехинацея е много полезна за предотвратяването и лечението на настинки. Приемането й се понася добре и от хора с намален имунен отговор (изразен чрез ниско съотношение на T4/T8 клетките) – те се повлияват много добре при лечение с нея, като им помага за подобряване на имунната система, насърчавайки Т-клетъчната активност. Това растение има силни антибактериални и противогъбични свойства и може да скъси времето за възстановяване при много болести, включително бронхит, синузит, инфекции на дихателните и пикочните пътища, болки в гърлото, гъбични инфекции. Според проучване на Европейската лекарствена агенция употребата на ехинацея може да започне при първите признаци на настинка. Според препоръката на ЕМЕА не трябва да се дава на деца под 4 години, а употребата й не бива да е повече от 10 дена, тъй като започва да губи силата си.
Биопрограма ви предлага Ехинацея под формата на водно-алкохолна тинктура (50% w/w) от стръковете на растението, която е много удобна за приложение.
Друго лечебно растение, което може да помогне да се справите със симптомите на настинка и грип, е бъз, известен също като черен бъз. Екстрактът от бъз е тестван многократно и е установено, че може да съкрати продължителността на симптомите с няколко дни и че е ефективен при борбата с около 10 щамове на грипния вирус. Някои компании са разработили специални сиропи за деца на основата на екстракт от черен бъз. Високото съдържание на флавоноиди, съдържащи се в растението подпомага дейността на имунната система. Чай от черен бъз може да се използва целогодишно, за да се поддържа дейността на имунната система.

comment closed

download stellar phoenix photo recovery windows