Home » Обзавеждане » Украса на банята

0

Украса на банята  Преди много време, когато керамични плочки не достигаха боядисването на стените на баня бе често срещано явление. Въпреки че изборът на материали не бе богат, то боядисаната повърхност  успешно успяваше да се справи с влагата и температурата. Днес, когато производството на боя е напреднало по отношение на  качеството и разнообразието от цветове, оцветяването на стените отново набира популярност. Като често то добре се съчетава с керамични плочки и пластмасови панели. Да, не се учудвайте тези материали могат да се комбинират.
Подготвителната работа
На първо място отстранете напълно старите материали с които сте декорирали банята като боя, плочки или панели. Освен това елиминирайте всички дефекти по повърхността на стената с помощта на шпакла, кит или мазилка. За мокри помещения е по-добре да се използва разтвор на основата на латекс. Шпакловката се прилага в два слоя, първият премахва недостатъците на стените, а втората е шлифова и изглажда. Преди прилагането на втория слой изчакайте не по-малко от един ден, първият слой да изсъхне. След това, повърхността се грундира с водоустойчив грунд. За да избегнете появата на мухъл, стените се обработват с антисептичен разствор или с тънък слой от акрилова боя, която също е антисептик. Отново изчакайте всичко да изсъхне.
Бои и инструменти
Изборът на инструменти не е голям – валяк, четка или пистолет. Ако банята е малка, тогава валяк с малка дръжка или четка са това, което ви трябва. От целия спектър на бои, най-подходящи са: на водна основа, латексови и акрилни. Тези имат:

-високо съдържание на влага.

-екологични са.

-практични са – стените  лесно могат да бъдат почистени от тях ако искате да смените цвета.

-устойчиви са на износване.
В допълнение съхнат бързо, и поради тази причина боядисването няма да отнеме много време. По принцип, всички цветове в основата си са бели и с помощта на цветова схема вие си избирате цвят и го размесвате механично или ръчно.
Боядисване стените в банята
Преди боядисването, покрийте тавана  с помощта на самозалепваща се лента. Процесът е по-добре да се започне на ъгъла между тавана и стените. Боядисвайте без силен натиск върху мечето или четката. Необходимо е да прилагате два слоя боя. Ако използвате акрилни или латексови бои, вторият слой се нанася след като първият изсъхне, ако боята е водноемулсивна, сушенето не е необходимо. Първият слой прилагайте хоризонтално а вторият вертикално. За добър резултат, след като работа боята трябва да изсъхне. Избягвайте бързи методи за сушене като вентилатори, печки и прочее. Боята трябва да изсъхне естествено.
Боядисването на стената е най-добрият вариант за бърз, икономичен и красив декор на стената в банята.

 

Leave a Reply

download stellar phoenix photo recovery windows